България е в началото на четвъртата вълна на COVID-19, обяви главният

...
България е в началото на четвъртата вълна на COVID-19, обяви главният
Коментари Харесай

България е в началото на COVID вълна №4, започват масови проверки в курорти и бензиностанции |

България е при започване на четвъртата вълна на COVID-19, обяви основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пред медиите през днешния ден.

Заболеваемостта е достигнала 30 на 100 хиляди души, а в някои райони - най-вече огромните градове и по Черноморието - 50, 60 на 100 хиляди Преобладава разновидността " Делта ".

Властите у нас ще посрещнат новата вълна със засилени инспекции там, където противоепидемичните ограничения се нарушават най-често: в черноморските и планинските курорти, и в бензиностанциите по автомагистралите. В последните да се види човек с маска е по-скоро изключение, в сравнение с предписание, позволяват се доста повече хора, в сравнение с разрешава потенциалът при съблюдаване на условието за отдалеченост, дезинфекцията и почистването са под въпрос.

Обект на инспекции ще са баровете и нощните заведения, където има скупчване на доста и най-вече младежи и младежи.

" Установяваме - изключително в местата с струпване на доста хора - жестоко неспазване на противоепидемичните правила. Това неизбежно ще докара - и към този момент води, само че в по-малки размери -  до повдигане на заболеваемостта, и то в ниските възрастови групи - при младежи и при младежи сред 20-30 години ", изясни доктор Кунчев и подсети, че " Делта " визира главно младата възраст.

Проверяващите ще се насочат към питейни заведения и нощни заведения, а не към хотелите, където - съгласно доктор Кунчев - " има много положително равнище на съблюдаване, за разлика от нощните заведения ".

Предстои издаването на заповед в тази посока. Тя ще е обща, на министрите на опазването на здравето, вътрешните работи и земеделието и храните, и с нея ще се разпореди провеждането на инспекции на първо място в курортните места по Черноморието, само че и в планинските курорти, както и по продължение на главните автомагистрали, където се движат най-вече хора, с оглед спазването на главните правила, сподели още доктор Кунчев.

Под " съществени правила " той има поради:

- носене на маска в закрито помещение. " Установявам, че съвсем тотално не се съблюдава " - разяснява инспекторът;

- съблюдаване на отстояние;

- дезинфекция;

- разчистване.

" Нека не се сърдят - предложи докторът. - Още от в този момент притежателите на обекти знаят, че такива инспекции ще има. Те ще са взаимни, с групи специалисти от Районните здравни инспекции, от организациите по сигурност на храните, от Министерство на вътрешните работи и там, където е допустимо, включваме и представители на общините, с цел да могат да са по-ефективни тези групи и да реализират надзор в границите на един ден на най-малко няколко - 10-15 обекта, както в обитаемоте места, по този начин и в курортните места. "

Д-р Кунчев предвижда, че заболеваемостта във всички области на страната ще надвиши 100 към средата на месеца.

" " Делта " разновидността се предава много по-бързо и елементарно. Носогърлената зона на индивида е доста по-натоварена спрямо другия вирус. Повишаването на заболеваемостта е доста по-бързо като динамичност, в сравнение с при другите разновидности ", изясни той.

До края на седмицата управляващите у нас чакат европейски отчет, от който да стане ясно дали и до каква степен има връзка сред нарасналата заболеваемост и нарасналата хоспитализация и смъртност при " Делта ".

" Наясно сме, че ще има доста случаи. Виждаме го сега в Малта, в Кипър, в Гърция, в Испания, във Англия, във Франция стартира в този момент. Очевидно вълната ще обхване целия континент. По-важното е дали тя води в същата степен и до доста висока хоспитализация, до висок риск, до приемане на хора в интензивни браншове, до висока смъртност . Надявам се това да не е по този начин, само че досега нямаме задоволително данни, с цел да създадем несъмнено умозаключение до каква степен са свързани двата индикатора. "

Опитът с четвъртата вълна

На въпросите какво да чакаме в четвъртата вълна доктор Кунчев посъветва да се обърнем към опита на страните, които се сблъскаха с нея преди нас - Израел, Кипър, Гърция, Англия. Данните им демонстрират какъв е защитният резултат на имунизациите. Видно е, че и имунизирани се разболяват, само че са защитени от тежки затруднения и гибел.

" Процентът на хората, които са попаднали не в болница, а в интензивните грижи, и на смъртните случаи, се движи сред 95 и 99 в другите страни. Всички, попаднали в интензивни отделения, са неимунизирани. В лечебни заведения попадат и ваксинирани, само че с доста по-лека клиника или единствено с една игла, или скоро след приемане на втората игла, тъй като имайте поради, че предпазен имунитет вие получавате три седмици след втората игла. Затова от самото начало повтаряхме, че би трябвало да се имунизирате лятото. Беше очевидно какво се случва в Европа, че ще пристигна такава вълна. Сега виждаме доста по-голям интерес, последните няколко дни, към имунизациите. Вече го усещаме по първите игли, само че се опасявам, че е малко късно ", сподели доктор Кунчев и въпреки всичко окуражи: " Въпреки това в никакъв случай не е късно ".

По мотив качествата на имунизациите той бе безапелационен: " няма значение коя от четирите ще изберете, всички са с потвърдени качества ".

" Ваксините работят. Да, в друга степен. Да, по отношение на " Делта " разновидността - малко по-ниско от другите, само че в случай че те не ви обезпечават безспорна отбрана от това да не се разболеете изобщо, ви обезпечават леко протичане, без затруднения и без смъртен излаз, което е повече от задоволително ", увери той.

На въпрос ще бъде ли нужна трета игла  д-р Кунчев уточни, че евентуално да, ще бъде нужна и предвижда, че чака тази нужда да възникне към края на годината.

" Но с цел да се случи, е належащо да има публична смяна в характерността на продукта от самата компания производител, утвърдена от Европейската организация по медикаменти, тъй че ние да можем да кажем тъкмо по кое време предлагаме да стане, в каква доза и с каква ваксина. Защото чакаме да излязат и усъвършенствани ваксини с това да въздействат още по-добре на новите разновидности (на COVID). И тези, които досега са излезли, и вероятно такива, с които ще се срещнем идната година ".

За него моментното усилване в разпространяването на ковид по морето не е притеснително, само че е добре да имаме поради какво се случва в страните, които претърпяват четвъртата вълна, с цел да знаем какво да чакаме.

" Нека да ви го кажа като числа - и сега в някои страни, да кажем Англия, заболеваемостта е към 30, 35 пъти по-голяма от нашата, а в Кипър е 100 пъти. Представете си в случай че ние в този момент приказваме за 300 случая, умножете ги по 100 и ще видите до какви числа може да стигнем. Това е безусловно действително и по тази причина вършим тази акция за съблюдаване, тъй като от ограниченията, които прилагаме, зависи какъв брой бързо ще се развие вълната и какъв брой интензивна ще бъде. "

Според него е доста евентуално в средата на август България към този момент да е в оранжевата Коронавирус зона . Най-интензивната вълна у нас би водела до 3000 новорегистрирани на ден, предизвести той.

" Германците споделиха, че при тях се удвояват случаите на всеки 12 дни. При нас се удвояват на под 10 дни. С този ритъм в случай че продължаваме, ще ги достигнем в действителност някъде в границите на този месец. "

За да преминем по-леко през четвъртата вълна, той моли за съблюдаване на ограниченията:

" Най-лесното е да съблюдаваме и в този момент разпоредените (мерки), тъй като те не са нито чак толкоз тежки, нито чак толкоз ограничаващи. Но е видно, в същото време, че настройката на хората е, че нещата са към този момент ок, че " ще върша каквото си желая лятото и не ме интересува какво ще стане ". Психологически го виждам, че е по този начин. И умората на обществото от ограниченията я виждаме и си даваме сметка за нея, само че при започваща вълна би трябвало да стиснем зъби и да издържим още малко, в случай че желаеме да преживеем по-леко тази вълна и да дадем по-малко жертви ".

На въпрос дали е добре да се мисли за тласъци за имунизираните доктор Кунчев отговори:

" Доколкото въпросът е не толкоз експертен, епидемиологичен, медицински, а обществен, не бих се заел аз с такава рекомендация. Като доктор мога да кажа, че всичко, което усилва покритието с ваксина, е добре пристигнало. Дали ще са тласъци, дали ще са негативни, отрицателни, би трябвало да накараме хората да се защищават. Те би трябвало да осъзнаят, че това е извънредно значимо за тяхното здраве и да вземат съответните ограничения. Разбира се, не принудително. Никой не е обсъждал и не е предложил да има всеобща, наложителна имунизация. Да, виждаме какво се случва в други страни, има най-различни модели - позитивни и негативни. Според мен би трябвало да се поучим от тях и да използваме тези, които работят ".

Промени в зоните

Очаква се през днешния ден да излезе заповед на здравния министър във връзка с зоните, страните и ограниченията, които постановяваме за влизане от тях - уточни още доктор Кучев.

Поради повишение на заболеваемостта в алената зона попада Княжество Монако с 532/100 хиляди

От зелена в оранжева зона , заради повишение на заболеваемостта, попадат два страни - Исландия и Франция . Голяма е вероятността Франция да премине в алена зона идната седмица.

Нидерландия, Кувейт и Тунис излизат от алената зона и това ще облекчи напредването на хора от тези страни към България.

От оранжева в зелена зона , със заболеваемост под 197/100 хиляди, попада Люксембург .

Заповедта ще влезе в действие 48 часа след разписването й. С други думи, в случай че през днешния ден бъде подписана и оповестена, ще влезе в действие от 00:00 ч в сряда, посочи доктор Кунчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР